13. lokakuuta 2008

"Miksi sillä DJ:llä on kuulokkeet?"

Vilkaisin blogin statistiikkaa ja joku on googlettanut kysymyksen, miksi DJ:llä on kuulokkeet ja päätynyt minun blogiin. Kyseessä voi olla ihan sisäpiirin vitsihuumoria mutta vastaanpa silti, ihan aiheellinen kysymys muuten.

Eli samalla, kun discossa soitto soi ja kuuluu kaikille, DJ kuuntelee kuulokkeilla seuraavaa kappaletta. Hän hakee kappaleesta sopivan alkukohdan, säätää äänenvärin ja voimakkuuden sopivaksi ja tempon samaksi, kuin juuri soivassa laulussa. DJ:n käyttämässä esivahvistimessa eli mixerissä on mahdollista valita, mitä äänikanavaa kuuntelee. Kuulokkeista voi kuunnella ihan samaa, mikä tulee kaiuttimista tai mitä vaan mixerin kanaviin kytkettyä yksittäistä soitinta. Ei ole väliä, onko äänikavana auki tai kiinni, kuuluuko se kaikille vai ei. Näin voi etukäteen säätää soittimia ja musiikkia muita häiritsemättä.

Usein näkee DJ:n pitävän kuulokkeitaan vain toisella korvalla. Silloin hän kuuntelee avoimella korvalla kaiuttimista tulevaa ääntä ja kuulokekorvalla seuraavaa kappaletta. On joskus helpompi mixata ääntä näin mutta se on myös tottumiskysymys ja soittopaikkakohtainen asia. DJ tulee jotenkin toimeen myös ilman kuulokkeita mutta silloin lopputulos ei ole paras mahdollinen. Jos tuntee levyt, kuin omat taskunsa tai soittaa usein samaa settiä, voi heitellä kappaleita kuuluville ilman ennakkokuuntelua. Nykyään tietokoneella soitettaessa kuulokkeita ei välttämättä tarvita olenkaan. Kappaleet on jo etukäteen säädetty ja merkattu valmiiksi ja ohjelmista löytyy automatiikkaa mixausten tekemiseen. Riippuu toki paljon ohjelmasta ja ohjelman käyttäjästä mutta mutta pääsääntö edelleen on, että kuulokkeet kuuluvat DJ:n päähän.

[Kysy skrätsäyksestä] [DJ] [Laadukas levynkansi]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti