7. marraskuuta 2005

Ableton Live 5

Katsaus tuotantotyökaluihin, vuorossa berliiniläisen Abletonin musiikinteko-ohjelma Live 5. Aiemmin Liveä on ehkä pidetty vain lavakäyttöön soveltuvana looppi-instrumenttina mutta nyt uusien versioiden myötä ohjelma on muuttunut täysiveriseksi niin kotiin, studioon kuin keikallekin sopivaksi ammattilaisen musiikkityökaluksi. Live 5 on parhaimmillaan modernissa musiikinteossa, kun käytetään rinnan midiä ja audiota, looppeja ja laajennuspalikoita.

Sessiotila Live on hauska, tosi verraton! Ohjelma koukuttaa niin, että sen parissa vierähtää helposti tuntikausia. Nimimerkillä viikonloppuna taas 16 tuntia soundeja pyöritellyt. Kaikenlaisten mieleen juolahtaneiden ideoiden kokeilu onnistuu helposti. Ideoiden lennokkaassa pyörittelyssä ohjelma onkin parhaimmillaan. Edes nopea eestaas venkulointi vaatimattomassa Windows PC-ympäristössä ei saa ohjelmaa kyykkyyn, vaan poljento etenee jämäkästi joka käänteessä. Ohjelmaversio 5:n uusista ominaisuuksista Beat Repeat ja Auto Warp ilostuttavat eniten. Beat Repeat -efektiä voi kai kuvailla audio arpeggiatoriksi jossa riittää säätövaraa. Auto Warp vastaavasti kontrolloi audiosamplien tempoa ja laittaa tahtimerkit automaattisesti kohdalleen. Olenkin usein heitellyt biittipohjien päälle sekalaisia vokaaliraitoja (viimeksi tyyliin Michael Jacksonin Billie Jean ja Don't stop till you get enough) ja tehnyt lennossa kymmeniä minuutteja kestäviä ex tempore mahtimegamixejä. Samplet saa olla vaikka keskentekoisia raakaversioita, ohjelman äly ja automatiikka löytää silti iskut paikalleen. Erikätevää.

Live 5 on enemmän musiikintekijän, kuin DJ:n työkalu. Voihan sillä toki perinteisiä mixaussettejä tehdä mutta siinä ohjelman nerous menee hukkaan. Siis jos vain nostelee kovalevyltä valmiita biisejä toisen perään eikä vaivaudu tekemään mitään muuta. Muutenkaan pelkästään koneellisesti tehdyt DJ-mixaukset ei minun sydäntä lämmitä. Live 5 on luovan ihmisen työkalu. Ohjelma inspiroi ja antaa välitöntä palautetta. Se on riittävän looginen ja helppokäyttöinen, että perustoiminnot jää kerralla päähän. Ohjelmassa on myös jo niin paljon ominaisuuksia, ettei moni muusikko Live 5:n lisäksi muuta ohjelmaa kaipaakaan. Esimerkiksi bändikäytössä kaikki ensivaiheen ideoinnista, nauhoitusten ja demon kautta valmiiseen mixaukseen ja remixaukseen sujuu samalla työkalulla. Live 5:n pyörittämiseen riittää hyvin tavallinen uudehko Windows/Mac -tietokone.

Arritila Toisaalta, Live 5 ei ole ihmesofta jolla jokapoika saa tehtyä hittilevyn muutamaa nappulaa painelemalla. Hitinteko-ohjeet ei siis edelleenkään kuulu pakettiin. Eikä ohjelma myöskään korvaa raskaassa studiokäytössä Digidesign Pro Toolsin kaltaisia huipputuotteita. Vaikka Live 5 hyvin asianmukaisia rajapintoja tukeekin (VST, ReWire, Mackie Control), on vielä ainakin toistaiseksi tarkoituksenmukaisempaa pitäytyä perinteisimmissä musiikintuotanto- ohjelmissa, jos sellaiset on tullut hankittua. Mutta jos kiinnostus herää, Live 5:n voi aina asentaa studion koneeseen ja kytkeä juoksemaan rinnan muiden työkalujen kanssa. Ohjelma toimii sekä masterina että orjana ja venyy muutenkin osaavan studiovelhon käsissä moneen tarpeeseen.

Live 5 on ainutlaatuinen tuote, täynnä onnistuneita oivalluksia. Mitä enemmän ohjelman hienouksiin tutustuu, sitä vakuuttuneemmaksi sen erinomaisuudesta tulee. Ohjelma onkin jo noussut kulttimaineeseen monissa piireissä ja jos kehityssuunta jatkuu samana, Live kiilaa vielä musiikkiohjelmistojen valtiaaksi. Ja kunhan tulevaisuus tuo tullessaan lisää Allen & Heath Xone:3D:n kaltaisia ohjainlaitteita, modernille muusikko/DJ/tuottajalle on luvassa rajattoman riemun ajat. Musiikinteko ja keikkailu ottaa taas jättiharppauksen hauskempaan ja vapaampaan suuntaan. Live 5:n johtama tie vie suoraan innovaation ja inspiraation alkulähteillä ja juuri siitähän tässä koko touhussa on kyse. Live 5 on musiikkityökalujen ehdotonta eliittiä. Jos et ole vielä ohjelmaan tutustunut, tee se nyt. Live 5 saa ainakin minulta täydet sympatia- ja suosituspisteet.

Info: Ableton Live Tour / Movies
Extra: Allen & Heath Xone:3D @ Plasa Show Lontoo 2005

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti