7. elokuuta 2009

DJ:t ovat strippareita

Ean Golden nosti mainion aiheen esille palstallaan, DJ Discrimination. Eli tiskijukan maine ja ammatin arvostus muiden silmissä. Mikä on DJ:n asema? Näkevätkö naiset DJ:n miespuolisena stripparina? Että, jos nainen sanoo seurustelevansa DJ:n kanssa, sillä on vähän sama kaiku, kuin mies kertoo kantaneensa kämpille stripparin? Helppo saalis, ei se mitään vakavaa voi olla. Suomessa valtaväestö tuskin arvostaa DJ:tä edes stripparin tasolle. Täällä pitää olla vähintään kitarasankari.

Eiköhän nämä ole niitä asenteellisia ensireaktioita, mielikuvia. Voi toki väittää, että DJ:t ovat kuin strippareita. Molemmathan nousevat lavalle, viihdyttävät yleisöä ja ovat yöelämän ammattilaisia ja ajanvietetyöläisiä. Mutta on olemassa monen tason DJ:tä, aivan kuin showtyttöjä ja strippareitakin. Alalle tulee ihmisiä monesta syystä. Tunnen kollegoita joilla huomionkipeys ja esiintymisvietti ovat huomattavasti vahvempia, kuin tekniset taidot tai musiikilliset kyvyt ja tavoitteet. Reipas kännäys ja pimpin vonkaus on tärkeämpää, kuin vaikka klubikansan kouluttaminen ja sivistäminen. Ja jatkoille lähdetään aina mieluimmin, kuin kotiin/hotelliin nukkumaan. Niitä monille tuttuja stereotypioita tyhjäpäisestä ikibilettäjästä.

Sekin on tuttu väittämä, että DJ asettaa usein musiikin etusijalle. Ihmissuhteet joutuvat kovalle koetukselle intohimoisen musiikkisuhteen takia. Tai ettei DJ osaa asettua aloilleen, perustaa perhettä. Bilettää vaan illasta toiseen ja harrastaa irtosuhteita... Ei se nyt ihan niin mene, minulla ainakaan. Tyyppikysymys. Vaikka työnkuvaan välillä kuuluukin klubeilla kukkuminen aamuun asti, ei se ole esteenä onnistuneelle parisuhteelle tai esimerkillisenä perheenisänä olemiselle. Myös suuri tunteen palo musiikkia kohtaan on vain eduksi, kunhan se on aitoa ja vilpitöntä. Eli keikkailu, soittaminen ja musisointi ovat jotain muuta, kun syy päästä pämppäämään päihteitä kaveriporukassa...

Kiehtova aihe. Tähän voisi palata myöhemmin uudelleen. Ihmisillä todella tuntuu olevan kaikenlaisia käsityksiä tiskijukkiin liittyen.


[Klubimusiikkijournalismi] [Paljasta pintaa] [DJ] [DJ:lle sanottua] [Ala DJ:ksi!] [DJ ja paikalliset parishiltonit] [DJ:n olohuone] [Musiikkimaku paljastaa persoonallisuutesi]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti