30. heinäkuuta 2009

"Lähipiirissäni on alkoholismia"

Vaihteeksi vakavaa asiaa. Ylen Anni Erkko teki jutun Kesä on ruuhkauttanut katkaisuhoitoklinikat ja Jaana Pelkonen kirjoitti blogissaan Läheinen on alkoholisti - mitä tehdä? Tuttua tarinaa, voimia Jaanalle ja muillekin kohtalotovereille. Se voi olla todella rankkaa. Sairaus koettelee usein enemmän lähipiiriä, kuin alkoholistia itseään.
"Jos läheiset huomauttavat alkoholinkäytöstä, asia kannattaakin ottaa vakavasti. Yleensä muut huomaavat alkoholin aiheuttamat vauriot ennen kuin ne havaitsee itse."
Olen seurannut läheisen kännistä toikkarointia ja kiusaamista koko ikäni. Se on jättänyt sellaiset jäljet, että alkoholi ei minulle maistu. Kahvia kovempia aineita en käytä. Jos joskus harvoin juon, otan vain yhden. Vain yhden. Viimeksi kai 3 vuotta sitten. Ja siitä taas seuraa ilmeinen tylsän seuramiehen maine. Mikä se sellainen DJ on joka ei juo ja polta. Klubeissahan saa vaikka mitä huumeitakin. En vietä vapaa-aikaani ravintoloissa enkä käy tapahtumissa jossa huvituksiin kuuluu kaljateltta. Ravintolatupakoinnin kieltäminen oli positiivinen asia mutta eihän se perisuomalaista sekoilua miksikään muuttanut. Nykyään kaupunkien kesäterassit ovat illasta aamuun lähinnä ketjupolttajien ja öykkäreiden temmellyskenttiä. Ei houkuttele, ei sovi minulle.
"Yleensä hoitoon hakeudutaan kun alkoholi alkaa aiheuttaa terveysongelmia. Juomisen aiheuttamia vaivoja ovat esimerkiksi unettomuus, ärtyisyys, vapina ja työkyvyttömyys. Monesti hoitoon tulon syynä ovat myös juomisesta aiheutuvat ihmissuhdeongelmat, kuten riidat läheisten kanssa."
Yritän olla suvaitsevainen ja sovitteleva mutta alkoholisteille ei heru enää sympatiaa. Mitta on täynnä. Vihoviimeinen ilmestys on autoileva alkoholisti eli rattijuoppo. Olen tiukan nollatoleranssin kannalla, kortti pois ja auto valtiolle ensimmäisestä kärystä. Liikenne on vaarallista ilman tällaisia idioottejakin. Sama se, jos alkoholisti pilaa oman elämänsä mutta kun se aiheuttaa aina suurta surua ja murhetta muillekin. Olen nähnyt läheltä, mitä tuhoa viina saa aikaan. Jos sillä on yhtään mitään merkitystä, minusta ei koskaan tule samanlaista juoppolallia


[Tupakointikielto ravintoloihin] [Tupakoinnista sakot]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti