3. joulukuuta 2008

Soittoäänen ärsyttävyys

Lueskelin kahvitauolla kotimaista keskustelufoorumia jossa ihmiset kertoilivat puhelimensa soittoäänistä. Oma senhetkinen suosikkikappale tuntuu olevan monella käytössä. Minulla soittoäänenä on jo pitkään ollut Kraftwerkin Taschenrechner.


Tietenkin. I'm the operator with my pocket calculator. Intron melodia hienovaraisilla, vähitellen voimistuvilla efekteillä höystettynä. Minimalistinen mestariteos, kuin tehty soittoääneksi. Kraftwerkin kappaleista löytyy muutenkin monia hienoja merkkiääniksi sopivia melodioita. Tekstiviestiäänenä käytän liikennelentokoneista tuttua turvavöiden kiinnittämisestä ilmoittavaa heleää ja huomaavaista piippausta.

Niin soittoäänien ärsyttävyys - Nokia Tune for ensemble. Miksi se on hyvin usein juuri nokialaisen mainosmelodia, kun pilaa tapetit ja tunnelman? Miksi yhä edelleen juuri sen kuulee soivan väärään aikaan ja väärässä paikassa. Kertooko se ehkä jotain kyseisen laitemerkin käyttäjien osaamistasosta ja arvostelukyvystä? Vaiko enemmän itse laitteen käytettävyydestä? Ensin on hankittu hieno satojen eurojen arvoinen aparaatti eikä sitten vaivauduta personoimaan sitä edes soittoäänen vertaa. Nokia tune on vähän samanlainen ärsyke, kun joku viskoo juhlimaan lähtiessä liikaa hajuvettä päällensä. Tuttu tilanne taas näin pikkujouluaikaan. Varma keino vetää puoleensa vihaisia katseita, kun laukunpohjalla soi ja soi ja soi ja soi Nokia tune. Kyseisen oletussoittoäänen luukuttajat voisi määrätä häpeäpaaluun tai raippaverolle... Jos Gran Vals melodia niin kovasti miellyttää, suosittelen päivittämään sen vaikka tähän, Nokia Ringtone Sonata Impromptu. ;-)

3 kommenttia:

tenavat.kaivoksela@gmail.com kirjoitti...

Itellä oli pitkään Kraftwerkin Tour De France polyfonisena versiona. Intro toimi siinäkin hyvin. Annoin myöhemmin puhelimen uuden tieltä äidilleni. Hän ei vaihtanut soittoääntä toiseksi missään vaiheessa ja pari vuotta menikin Kraftwerkillä. Huvittavaa.
Eikös noi edistyksellisemmät Noksut sekoillessaan soita nimenomaan Nokia Tunen kun eivät osaa soittaa käyttäjän omaa valintaa. Musta näin tuntuu käyvän usein (ei tosin itsellä kun oma nokialainen on melko halvasta päästä). Just jotkin kalliit N-sarjalaiset ja Communicatorit jne...
Tällä hetkellä itsellä äänenä todella ärsyttämätön ja yksinkertainen saapuvan viestin ääni. Ei oikein kestä noita pidempiä kappaleita.

Cascadeus kirjoitti...

Aivan. Eikös nokialainen oletusarvoisesti soi juuri pitkänä looppina, kunnes linja katkeaa? Sellainen muistikuva on jäänyt. Niin kyllä minä yksittäiset ärsyttävät ja pitkätkin soittoäänet kestän mutta jos samaa melodiaa joutuu kuuntelemaan tuon tuosta, mitta tulee täyteen. Sama juttu, kuin radioiden hittirenkutusten kanssa.

Nokian N-sarjalainen täältäkin löytyy. En ole sen enempää laitetta rääkännyt, kun Nokian Ovista ei vielä pääse sisään Macillä. Toimiva kone kyllä mutta käytettävyydessä olisi paljon parannettavaa. Tuollaiseen sekoiluun en ole törmännyt. Edellinen laite 6610 oli välillä monta kuukautta mykkänä eikä suostunut soittamaan mitään soittoääniä. Värinän ja välkkyvän näyttöruudun avulla piti soitot ja viestit havaita.

tenavat.kaivoksela@gmail.com kirjoitti...

Mulla oli aikoinaan työsuhde-Communicator ja se sekoili usein soittamalla Nokia Tunea. Siskon noin 800 euron N-sarjalainen teki just viime vierailulla saman tempun.... Näiden kahden puhelimen välissä aikaa joku 6-7 vuotta!

Lähetä kommentti