31. lokakuuta 2006

Savua ilmassa

Hesarissa kirjoitettiin taas tulevista ravintoloiden tupakointirajoituksista. Toimittaja oli kierrellyt kuopiolaisissa kuppiloissa ja kysellyt ravintoloitsijoilta, kuinka he ovat uusiin säännöksiin varautuneet. Vastaukset vaihtelivat paljonkin ja muutostöitä koskevat suunnitelmat tuntuivat olevan aivan alkutekijöissä. No eihän tässä mikään kiire olekaan. Parasta jutussa oli kuitenkin toimittajan oma jälkikirjoituskommentti otsikolla Kallis uudistus savuna ilmaan.
Päätin eräänä iltapäivänä tavata ystäviäni baarissa. Ensimmäisessä, fiinimmän väen seurusteluravintolassa vapaita tupakoimattomia pöytiä löytyikin, ilmastointi pelasi eikä savun hajua tuntunut. Sitten väki alkoi lisääntyä. Pöytäämme tuli joukko tyttösiä, jotka aloittivat tupakanpolton ison vauvanmahani edessä. Vihjasin tytön istuvan tupakoimattomalla alueella. Tyttö katsoi minua ihmeissään ja siirsi tupakkansa palamaan pöydän alle. Sieltä hän kävi aina välillä vetämässä henkoset, jotka sitten puhalsi ulos pöydän päällä.

Vaihdoimme paikkaa. Lähtiessämme kysyin ovimieheltä, miksi he eivät puutu tupakointiin. Vastaus oli että "ai häh". Sama meno jatkui parissa muussakin ravintolassa. Tupakkaa poltettiin avoimesti tupakoimattomien tilojen pöydissä ja käytävällä. Tarjoilijat eivät asiaan puuttuneet, vaikka huomasivat. Lähdin kotiin. Laki voi velvoittaa ravintoloita rakentamaan vaikka kuinka upeat tekniset ratkaisut, mutta ne ovat hyödyttömiä, jos henkilökunta ei niiden käyttöä valvo. - HS / Sari Anttonen 26.10.2006 -
Näin meillä Kuopiossa. Mikään ei tunnu muuttuneen. ["Aikuisille yökerho"] [kahvila- ja ravintolaopas, Kuopio].

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti