27. heinäkuuta 2005

"Millaisin lahjoin kannattaa houkutella naista?"

Lisää neuvokkaita tiedeuutisia. Selkeä miehisen ajattelun looginen päätelmä.

Kalliit ravintolaillalliset ovat miehille hyvä keino houkutella kiinnostavaa naista aviopuolisoksi, päättelevät brittitutkijat Peter Sozou ja Robert Seymour matemaattisen mallinsa perusteella. Paras yhdistelmä on antaa kalliita, mutta vastaanottajalle vaihtokelvottomia lahjoja.

Päivälliskutsut tai teatterikäynnit ovat vastaanottajille arvokkaita, mutta toisin kuin kalliit korut tai muut esineet niitä ei voi myydä enää kiinnostuksen mahdollisesti loppuessa. Se että nainen suostuu käyttämään aikaansa miehen kanssa, osoittaa samalla naisen olevan kiinnostunut.

Sosiobiologiaan kallistuva tutkimus soveltuu ihmisen lisäksi muillekin lajeille. Uroksen lahjojen antaminen kuuluu nimittäin ihmisen lisäksi monien muiden eläinlajien käyttäytymiseen. Eläinkunnassa lahjojen antaminen osoittaa uroksen olevan hyväkuntoinen ja siis hyvä jälkeläisten tuottaja. Naaraat ovat kiinnostuneita juuri tällaisisista isistä tuleville jälkeläisilleen.

Sosou ja Seymour tekivät kaksi eri mallia, joista toisessa uros osallistuu jälkeläisten hoitoon ja toisessa jälkeläiset jäävät naaraan vastuulle. Ensimmäinen malli pätee ihmislajille ja siinä merkittävä muuttuja on puolison miellyttävyys. Ei kannata perustaa perhettä ihmisen kanssa, jonka kanssa ei voi kuvitella elävänsä hieman pitempään. Jos puolisot eivät hoida jälkeläisiä yhdessä, ratkaisevaa on uroksen hyvä kunto ja naaraan kyky hedelmöittyä tapaamisaikaan. Molemmissa malleissa päädyttiin samaan tulokseen: miehen kannattaa antaa arvokkaita mutta vaihtokelvottomia lahjoja puolison houkuttelemiseksi."
- YLE Tiedeuutiset / Proceedings of the Royal Society B 27.7.2005 -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti